En ros är utsprungen
En liten bokmärkesros har börjat blomma såhär i juletid.
En snabb och finurlig klapp.
Jag har utgått från detta mönster, men några småändringar blev det: http://bautawitch.se/2013/04/27/diy-virkade-rosor-som-bokmarken/
Kattvärmare till äggen
En av årets klappar var dessa fulsöta äggvärmare.
Fyra stycken katter, alla i lite olika utförande och alla just fulsöta :-)
Mönstret finns att hitta här: http://www.knitty.com/ISSUEw13/PATTpekocats.php
Shopstop och "återbäring"
Jag har gett mig själv shopstop på garn 2014.
Eller nästan i alla fall. Undantagen är om jag saknar garn till ett projekt jag stickar på, då får jag komplettera med det jag saknar.
Och så är det undantag under en Londonresa. Det skulle bara vara grymt att ha shopstop i London....
Så 2014 skall jag sticka med det garnet jag har hemma, göra en massa av det jag har planerat och få garnbehållningen att krympa.
"Återbäringen" är vad jag kallar ett projekt jag hört talas om från andra handarbetare.
I hyllan jag har garn i, har jag ställt en liten behållare. Varje gång jag stickar (ja, virkning räknas så klart också) upp ett garnnystan lägger jag en tia i behållaren. Och varje gång jag slutför ett projekt lägger jag också en tia i behållaren. Vid årets slut, får jag se hur mycket jag har att handla garn för 2015. På så sätt begränsar jag garninköpen, samtidigt som jag kan hitta en mysig härva att unna mig, fram tills dess att jag bestämmer mig för att häva mitt shopstop.
Det skall bli spännande att se hur jag klarar detta ;-)
På stickorna just nu: restgarnssockar i toe-up-modellFjärde advent
Idag fick jag lust att baka. Så jag bakade så att det syntes i hela köket.
En trevlig fjärde advent till er alla ute i bloggosfären!
Ingredienser, degar på jäsning och utkavling samt färdiga bröd och bullar lite varstans. Lika bra att baka ordentligt när lusten har fallit på!
Så fyra bröd och tre plåtar saffranssnäckor senare är det tid att njuta av baket.
Några av snäckorna fick snöflingor och silverströssel -det är ju trots allt jul. Annars vill jag ha mina snäckor "rena" på toppen. Jag har aldrig förstått mig på pärlsocker!
En trevlig fjärde advent till er alla ute i bloggosfären!
Och kom ihåg: från och med idag blir dagarna bara längre och längre och dygnets mörka timmar färre.
Avmaskat
Äntligen har jag stickat klart min sjal. Trådarna är inte fästa och sjalen är inte blockad, men det spelar ingen roll just nu. För nu får jag börja på mina julklappspyssel! Nu gäller det bara att bli färdig med dem i tid :-)Ni får inte se hela sjalen förän den är helt färdig, men här är i allafall den avmaskade kanten ;-)
Början på slutet -Annie
Vissa projekt tar längre tid att färdigställa. Av den ena eller andra anledningen.
Sjalen Annie har jag stickat på sedan i somras. Den största anledningen till den utdragna stickprovessen, är antagligen att jag under tiden jag har stickat den, även har påbörjat, slutfört och gett bort sex andra stickningar.
Men NU har jag påbörjat kanten. Det är långa varv att sticka nu, men jag ser ljuset i tunneln. Nu skall jag bara bestämma mig för hur bred jag vill att kanten skall bli. Och så hoppas jag att min vision blir så bra som jag föreställer mig den, så att jag slipper repa upp...
Så här, ett litet smakprov.Leias nya vrålåk
Nu har Leia och jag börjat cykla till jobb igen. I somras var det inga problem - sommar, sol, värme - Leia sprang bredvid cykeln när det inte var för kallt.
Den fleeceklädda insidanSåhär är det att åka cykelkorg, hälsar Leia
Nu är det annat väder. Kyla och fukt är hårt och inte så kul för nakna tassar, så nu får hon åka i cykelkorgen istället.
För att skydda henne lite från kyla, isregn och annat trevligt vi handskas med innan vi kommit fram, har jag sytt en liten "åkpåse" till henne i cykelkorgen.
Utsidan är tjock bomull, insidan fleece för att det är både mjukt och varmt. Bottnen är vadderad och mjuk.
Och visst verkar hon gilla det!
Den fleeceklädda insidanSåhär är det att åka cykelkorg, hälsar Leia
Tid för vintermys
De senaste dagarna har stormen Sven rasat ute.
Promenaderna med hunden har varit korta och hunden kopplad - tänk om hon skulle blåsa iväg för mig annars!
Tiden spenderad innomhus har det varit desto mer av.
För att göra det bästa av det hela har vi haft vintermys med tända stearinljus, te och pyssel.
Hunden gick mer i ide än vad hon annars är såhär års.
Det här är nästan det mesta jag sett av henne de senaste dagarna.
Visst har djuren koll på vad det är för väder utomhus.
Vinterdress till hunden
Igår och idag har jag knåpat på en ny vinteroverall till Leia-vovven. Den befintliga är både trång och sliten.
I nästa modell skall jag försöka att sätta bakbenen högre upp. Kom ihåg att klippa upp som ett överdrivet ärmhål vid bakbenen och att anpassa bakbenens överkant till det.
Reflexer (här som reflexband) är ett måste under höst och vinter!
Pälsen är supermjuk. Jag hoppas att Leia uppskattar konstpäls, det är det närmsta päls hon lär komma ;-)Fleecen godkände hon redan igår. Hon placerade sig snabb i centrum av skapandet.
Så grön microfleece och en bit päls senare finns det nu en ny vinterdress. Denna har dubbel fleece i kroppen för att vara varm och gosig.
Och fortfarande märker jag ställen i mönstret som det finns plats för förbättring, trots att jag hela tiden försöker göra det bättre. Någon gån skall jag nog lyckas göra en overall med perfekt passform till skrotan.
I nästa modell skall jag försöka att sätta bakbenen högre upp. Kom ihåg att klippa upp som ett överdrivet ärmhål vid bakbenen och att anpassa bakbenens överkant till det.
Reflexer (här som reflexband) är ett måste under höst och vinter!
Pälsen är supermjuk. Jag hoppas att Leia uppskattar konstpäls, det är det närmsta päls hon lär komma ;-)Fleecen godkände hon redan igår. Hon placerade sig snabb i centrum av skapandet.
Vinterblommigt
När jag här om dagen fick lära mig allt jag gjort fel med mitt stackars limeträd (det dåliga samvetet har varit framme och jag tycker riktigt synd om min stackars växt) så passade jag på att få med mig lite vinterfint hem.
Lite tvåfärgad ljung lyser upp på balkongen.
Och så hittade jag en röd hyacint. Den färgen har jag inte sett förr, så det skall bli spännande att se blommorna.
På försök har jag satt den i en vas, för att skydda blomman från djuren, men kanske ännu mer för att skydda djuren från blomman...
Det är ingen riktig hyacintvas, så det återstår att se om detta funkar (annars får jag väll lägga till det på listan med misslyckande med växter...)
Fjärillsljusstake
Det finns några saker jag är barnsligt fötjust i. Fjärillar är en av dem. De är så vackra!
Jag har några fjärillar på typ ståltråd, sedna länge, som jag inte har haft något bra ställe att ha det senaste taget. men så såg jag en dekorerad ljusstake hos någon annan och fick en idé.
Nu pryder mina fjärillar ljusstaken vi har på väggen i vardagsrummet och jag är supernöjd. De fina fjärillarna får synas igen och väggljusstaken belv faktiskt snäppet snyggare, i mina ögon.
Tips om citrusväxter
Idag har jag varit en vända på mitt favoritväxthus, Trädgårdspaletten i Malmö.
När jag strosade runt och titade på allt fint, passade jag på att rådfråga om mitt limeträd, som för tiden ser ganska ledset ut (läs: har inga blad kvar).
Jag fick en hel lektion i citrusväxter, så jag tänkte att det är bäst att skriva ner allt, innan jag hinner glömma bort det igen.
De flesta citrusväxter växer i Medelhavsområdet och klara således temperatur ner till 4-5 grader, dock inte frost.
Lime är en tropisk växt och klara därför inte lika låga temperaturer. Ner till 14-15 grader är OK. Citrusväxter skall med andra ord in på vintern, om inte växthus eller balkong är uppvärmt och håller ovan nämnda temperaturer.
Jorden är viktig. Alla citrusträd vill ha sur jord. Särskild citrusjord är att föredra, men rhododendrojord kan fungera. Vanlig blomjord har tillsatt kalk, som ju är en bra buffert, vilket ger alldeles för högt pH på jorden. Citrusväxter är kalkskyende.
Limen är känsligare än ex citron, eftersom den är en tropisk växt. Ha den inne på vintern i ett rum som är tempererat, men inte allt för varmt. Se till att den står så ljust som möjligt, men den bör få extra ljus i form av en egen lampa. OBS ingen värmelampa. De få timmar ljus vi har på vintern, räcker inte till för att limeträdet skall må bra. Så ljusterapi för limen på vintern! (Det är kanske hos den jag skall placera min egen rumpa några timmar om dagen när det är som mörkast? Terapi med ljus och växt låter ju inte så dumt för mig....)
I februari - mars, när knopparna/skotten börjat svälla, klipps alla torra grenar bort. Mer än så behöver inte trädet att beskäras. I denna vevan skall jag även plantera om båda träden i citrusjord.
Vid omplantering (gäller egentligen alla växter) skall den nya krukan endast vara lite större än den gamla. Det är mycket bättre att plantera om 2 gånger årligen, än att ta en för stor kruka direkt.
Om man planterar om i en för stor kruka, växer rötterna inte alls. Näringen kommer inte till växten, upptaget blir inte lika bra etc. Så små steg i krukstorlek vid omplantering.
Tänk också på att sätta den gamla krukan med växt helt under vatten ca 10 minuter (tills det helt har slutat att bubbla) innan varje omplantering. Den gamla jorden skall vara helt uppblött innan omplanterng, annars kommer allt vatten att samlas i den nya, mer porösa, jorden och stackars växten får törsta.
Fram till februari skall jag bara hålla liv i träden och ge dem extra ljus, sedan skall jag plocka fram detta inlägg och pyssla om dem extra :-)
Första advent
Idag är det första advent. Och första december.
Jag har ännu inte fått julpyntat här hemma, men det skall fixas i veckan. Sen gäller det att bara ha djursäkert julpynt och att placera det så pass högt att djuren inte kommer åt pyntet. Ja, som ni kanske förstår blir det inte så traditionellt pyntat när det måste tas sådana hänsyn...
Vad jag dock har framme är adventsljusen. I år till och med två stycken. Dels blockljusen från förr (de lär hänga med några år till) och dels den fina staken jag fick av min kollega.
Återanvända adventsljus
Och så de som är nya för i år
Adventsmys pågår!