Fixad kista

Jag har fått en hel del inspiration till hur jag vill ha det här hemma. Ommöblering och fix är ett måste när dottern skall kunna få ett eget rum.
Jag har länge haft en kista med tyg i sovrummet. Nu får den flytta ut i vardagsrummet, dock i ny färg och med möjlighet för sittplats.
Före:
Kistan var tidigare viybetsad och "rå".
Nu har den betsats om i en mörkare färg, lackats och fått en ny knopp.





Jag rekommenderar inte att betsa om trä. Träet är redan mättat med den gamla betsen, så den nya har svårt att tränga in ordentligt och det är svårt att få ett jämnt resultat. 


Broderad filt

En av årets hemmagjorda julklappar var en filt med broderad text på. Filten var en ytterst inköpt fleecefilt (fusk, jag vet), men texten var egenhändigt skriven och broderad.
Jag kan inte riktigt rekommendera broderi på fleecefilt för det var riktigt mycket friktion mellan nål och filt och tråd och filt. Det var helt enkelt hårt att brodera på filten. Därutöver var det inte så lätt att rita ut mönstret på den något elastiska fleecen....
Såhär blev i alla fall resultatet:

Om det är svårt att se så är texten "paa min sofa".

Virkad tv-spelsbomb

En liten bomb från Super Mario har slagit följe med de andra små virkade figurerna här hemma.
 



Mönstret hittade jag här.

Fler babybyxor

Plötsligt fick jag en massa inspiration till att sy till dottern.
Det har blivit till två par byxor till.
Ett par leggings med rävar på...
 


Och ett par mjukisbyxor.




Babyleggings

Syglädjen och symaskinen har väckts till liv. Dregglisarna satte igång lusten att sy mer till dottern.
Först ut är ett par leggings i ett av tygerna jag har sytt dregglisar i.
 




Dregglisar

Vissa saker finns det ett ständigt behov för i detta hem. Just nu är dregglisar en sådan sak.
Därför har jag sytt ett gäng i mjuk jersey med lite trevligt mönster på.


Mönstret till dregglisarna hittade jag här (nedladdningsbar pdf-fil). Jag har vändsytt mina utan sömsmån.
 
Jag testade ett par olika knäppningar. Det finns för- och nackdelar med båda. Tryckknapparna är lite tröga att öppna. 


Kardborren måste stängas med presition, precis som en tryckknapp, är lättare att öppna, men måste knäppas innan tvätt för att inte haka i annat.



Skallran Groot

Jag har virkat en liten skallra till dottern. En liten baby Groot från Guardians of the Galaxy. Mönstret är egentligen inte en skallra, men i bomullsgarn och 3mm virknål, blir storleken alldeles lagom för en skallra med en bjällra i huvudet och en i foten. Omkretsen är lagom för att vara greppvänlig.
Mönstret har jag hittat här.
 



Teas dop

Igår döptes vår lilla flicka. Det var en alldeles fantastisk dag tack vare alla underbara människor som kom och delade dagen med oss. Tack skall ni ha!

Jag hade en vision om en tavla som vi skulle göra till Tea som minne av dagen och med gemensamma krafter blev det precis så bra som jag föreställt mig. 


Denna tavla fick ett jätteknippe av ballonger när alla gäster gjorde vars ett fingeravtryck.

Tårtorna bakade vi själv.
Marsipanrosorna lärde jag mig att göra på youtube. Det finns massor med videos. Jag gillade den från odensemarsipan - de använder inte massa specialverktyg (man måste inte använda vaxpapper. Det går bra att rulla ut med florsocker och att trycka ut kanterna med fingrarna) och gör en lagom stor ros.

Den smälta chokladen bör svalna så att det är behagligt att hålla i spritspåsen/plastpåsen innan man börjar spritsa. Då rinner det lite lagom snabbt ur påsen (innan dess rinner det alldeles för snabbt). Det funkade bra att spritsa chokladen både på plastfolie (håll ordentligt i kanterna så de inte viker sig över chokladen om den skall flyttas för att stelna) och oljepenslad aluminiumfolie. 





Mönster Stickade flugor

För ett tag sedan skrev jag om stickade flugor. Sådana som man har runt halsen när man är fin, inte insekter. Garnet jag har använt är Järbos Fuga eller Järbos Big Verona. 
Jag har använt stickor 4 mm och lagt upp 44 maskor. Arbetet blir då drygt 22 cm långt vilket är ganska lagom för en dubbelvikt fluga. Denna biten stickas 7 cm lång (bredden på flugan) i valfritt mönster och sys sedan ihop i kortsidan. Sömmen blir mitt bak på flugan. Knyt en bit av garnet runt den dubbelvikta flugan så att den dras ihop på mitten. Bandet om frugan är en i-cord på 4 maskor. I-corden stickas så lång att den knappt når runt flugan där snöret är knutet runt. I-corden knyts fast runt flugan i snöret från uppläggningen och snöret från avmaskningen och ändarna klipps av korta.
Bandet runt halsen är stickad fram och tillbaka till önskad längd. Det har flera knapphål i ena änden, för att kunna anpassas efter halsens omkrets, och en knapp i andra änden för fäste.

Denna flugan är stickad i mosstickning. Järbos fuga.


Den här flugan är dubbel. Den bakre delen är i Järbos Big Verona och dubbel mosstickning och den främre delen är slätstickad av VHS-band.

Denna är stickad i två färger av Järbo Big Verona.


Den perfekta hyllan

Ganska länge har jag önskat mig en hylla i en liten lustig mellanhall vi har. Mellanhallen har tidigare varit garderob och har därför lite lustiga vinklar och mått. 
För inte så länge sedan föll den slutgiltiga designen på plats. Utöver de udda måtten fanns även en strömbrytare att ta hänsyn till...
Maken har snickrat, jag har målat och lackat och nu är en fullständigt optimal hylla på plats.
Förvaring från golv till tak och från vägg till vägg.


Babyprojektet avslutat

Så har jag fått färdigt de sista sakerna i mitt babypysselprojekt. En kattsnutte och ett ugglehänge blev det. Nu skall jag bara vänta på att bebisarna tittar ut så jag kan överlämna sakerna!




RSS 2.0