Tips om tumtrix

I de flesta mönster på stickade vantar, står det att man skall sätta tummens maskor på en tråd eller säkerhetsnål, medans resterande vante stickad klart.
Varför föreslår ingen en flätsticka? Himla smidigt, tycker jag. Så har ni flätsticka, använd den till era tummaskor, vet jag. Undantaget är såklart mönster där man stickar in en tråd för att göra tumme dör man sedan drar ut tråden...


Inte alltid som man tänkt sig

Jag stickar på ett par torgvantar efter drops mönster nr 93-8. Jag tyckte det såg så fint ut på nätet.
Nu när jag stickar dem är jag tyvärr inte lika förtjust. Jag tycker inte att mönstret över handen blir bra. Det känns mest bara rörigt. Det kan såklart bero på att jag valt att sticka med dubbelt garn där ett är flerfärgat...
Det blir nog att repa upp mönstret och sticka slätstickning över handen, så tror jag att jag blir nöjd med mina vantar :-)


Pågående/på gång

Som jag har skrivit tidigare är jag mästare på att starta upp flera projekt samtidigt. Resultatet blir att det tar längre tid att få klart varje enskild grej.

Dessa vantar (mönster från drops) är ett av mina, för tillfället, pågående projekt.

Och till helgen skall det pysslas. Deluxe-pysslas faktiskt! Vad jag längtar. Bland annat skall en hel hög med julklappar fixas i ordning...


Småpysslat

Denna veckan har det inte pysslats så mycket. Idag har jag ritat lite motiv från några av Pixars filmer på tyg. Har lite idéer om vad jag skall ha dem till. Vi får väll se vad det blir av dem.
Känner ni igen filmerna?


Häftiga strumpor

Snubblade över denna bilden på nätet. Grymt tuffa strumpor!!
Någon som sett mönster på dessa eller vet vart det finns att få tag på? För de skulle jag ju vilja sticka :-D

 


Thanksgiving

Igår firade jag Thanksgiving för första gången. Amerikanska väninnan bjöd in oss alla på Thanksgivingmiddag och oj vad hon hade fixat mat!
För första gången åt jag macaroni and cheese bland annat. Tydligen är det även obligatorisk med tre efterrätter, vilket jag inte var helt på det klara med och var ganska mätt efter all annan god mat. Det kan tilläggas att jag i skrivande stund fortfarande är mätt...
En upplevelse och så trevligt! Jag hoppas verkligen på att få vara med fler gånger.

Äppelpajen hade de redan hunnit hugga in på när bilden togs...

Vidareutbildningens vecka

Denna veckan blir det tyvärr inte så mycket tid för pyssel.
Det är så mycket kurser och föreläsningar inbokat denna vecka att jag tror att mitt huvud kommer vara alldeles slut på söndag.
Med kvällsföreläsning igår efter jobb, halvdagskurs imorgon, möte torsdag med presentation av kurser och kurs fredag-lördag, blir det nog lagom hjärndöd aktivitet söndag :-)
Fram till torsdag går jag igenom kursmaterial, vetenskapliga artiklar mm jag skall presentera. Gissa om stickorna ligger och lockar på mig och kallar att de är mycket roligare...


På stickorna just nu

Detta är vad som sitter på mina stickor för tillfället.
Självklart kommer en uppdatering när projektet är klart.


Sista uppdateringen på ett tag

Detta blir nog sista uppdateringen på restgarnskudden på ett tag. Mina garnrester har nämligen tagit slut. Så nu måste ett gäng andra projekt färdigställas innan det blir mer virkat på denna kudde. Jag måste ju få lite nya garnrester :-)

Jag kikade på mönstret igår, mätte det jag har virkat, och räknade ut att jag har virkat lite drygt 1/4 av kudden nu. Det är alltså lååååångt kvar än.


Restgarnskudden växer

Just som jag trodde att jag hade virkat upp alla garnrester i min restgarnskudde, hittade jag ett gäng med garnrester till. Det fina med en kudde som denna, är att nästan ingen garnrest är för liten för att användas.

Nu är den så lång att det börjar bli otympligt att virka på den, så för tiden ser det ut såhär när jag sitter och virkar.

Man tager vad man haver

I fredags när jag kom hem, berättade min man att hans favoritvante hade gått sönder.
Vantarna min mor hade stickat efter hans önskemål hade hål på sidan av tummen. Ja, det fanns ju inget annat alternativ för mig än att sätta mig och laga den.
 
Men vad kunde jag fylla ut tummen med undertiden jag stoppade den?
Genast började jag tänka på diverse provrör, som både är runda, avlånga och avrundade i toppen, vissa i lagom tummstorlek, men inte har jag sådanna hemma.
 
Efter lite funderande var detta vad vi hittade.
Och det fungerade alldeles utmärkt att stoppa en fingervante runt behållardelen av en nässpray.
Resultatet blev också godtagbart (kanske skall tillägga att det är min första stoppning, alla stickprojekt till trots).
Med nässpray i tummen :-)

Omklädda stolar

I helgen har jag klätt om våra extrastolar. Det är fyra "fällstolar", som får plats i vår garderib när vi inte använder dem. Mycket praktiska!
 
Tyvärr går snyggt och praktiskt inte alltid hand i hand... I detta fallet gick inte heller genomgående bra kvalitet hand i hand med våra stolar. Stommen på stolarna är det inget fel på, men klädseln var av typen billig skinnimmitation, alltså tunn plast.
Inte bara var klädslen tråkig att se på och mindre behaglig att sitta på (tänk: klibbar fast med låren om man har ex shorts på sig), den var även trasig på flera ställen pga den tunna kvaliteten.
 
Så i helgen gjorde vi något åt detta. Vi hittade tyg vi gillade på IKEA (jag vet, jag är ett fall för Anonyma IKEA-missbrukare). Eftersom att undersidan på sitsarna syns, inte minst när de är ihopfällda, satte vi lite billigt och färgglatt tyg undertill  med.
 
Lite före och efter bilder.
Före

 
Före. Framsida och baksida.
Säte och ryggstöd har skruvats loss. Bara att klä om.
Efter
Efter. Fram och baksida. Jag ville haft svart tyg på undersidan av sitsen egentligen, men det var slut, så jag tog en annan färg. I efterhand tycker jag nog att detta blev bättre. Roligare om inte annat.


Tips: bordsplaceringskort

Med alla storhelger som kommer, kan det vara kul att fixa lite extra med dukningen. Det läggs ju en hiskeligt tid på matlagning, planering mm, så ett lite extra fint bord att sätta fram maten på känns kul.
Och varför inte göra bordsplacering också? Fast det är familjen som ses och umgås.
Hittade denna roliga ide' hos Martha Stewart. Snabb, enkel och så kan man äta det mest av sin namnskylt :-)


Provlapp

Jag har stickat min första provlapp någonsinn. Jag vet att det sparar mycket tid att göra dessa inför varje stickning, men har inte blivit tillräckligt vuxen att göra dem än.
 
Tyvärr är nog inte detta heller ett tecken på att jag börjar bli vuxen. Orsaken till provlappen är att jag ville prova hur två garner fungerade ihop. Jag tror att det här kan bli ett fina par torgvantar.
 
Båda garnerna är från Stoff och Stil.Höstigt pyssel

Det finns mycket fint med hösten. Alla färger på löven, sitta inne och mysa med en kopp te bara för att det hör hösten till och kastanjer.
Kastanjer är väldigt vacka och käns så typiskt hösten.
Jag har pyntat lite med kastanjer här hemma.
Ljusgruppen på balkongen han dekorerats genom att jag har fäst en bit tjockare ståltråd i ljuset och i kastanjen. Ett enkelt pyssel, men var rädd om fingrarna om ni ger er på det. Ståltråden kan tränga igenom kastanjen och sticka en i fingret - omysigt... Jag "provade"...
 
Även den femarmade ljusstaken har jag pyntat med kastanjer. Än så länge låter katterna dem vara. Jag är lite orolig att jag skall hitta kastanjer över hela lägenheten för att katterna har lekt runt med dem.
 


Uppdate restgarnskudde

Det var en tid sedan jag visade er Hr det har gått med min restgarnskudde. Främsta anledningen är att det inte har hänt så mycket ;-)
Efter lite virkande (med betoning på lite..) de senaste helgerna, måste jag lägga upp en bild för mitt egna självförtroende.
Isa, kisen, verkar redan gilla "kudden" och tycker inte det är så viktigt med mina blogginlägg :-)

 


Somrig tesil

Igår hittade jag även dessa fina tesilar från Koizol.
Jag har under MÅNGA år tittat på dessa tesilar och velat ha dem. De är ju inte direkt gratis... 20% rabatt pga någon helgkampanj jag inte kände till på Svågertorp i Malmö (men ledsen blev jag inte) hjälpte till så att jag äntligen slog till.
En till mig och en till maken, till alla långa helgfrukostar.
 
Starbucksmuggarna är en annan favorit här hemma.

Tepåseklämman Pip

Koizol är några, som enligt mig, verkligen har lyckats med designen på sina prylar. Jag gillar det skarpt!
Idag hittade jag Pip. Pip är tepåseklämmor. Så fina. Och varför skall vardagliga saker inte så lov att vara fina med?
En förpackning med fyra Pip, svarta och vita, följde med oss hem.
 
Självklart var jag tvungen att prova ett nytt te också, inspirerad av tetillbehör. Så i skrivande stund njuter jag av ett saffran och chilli-te. Mycket gott.

RSS 2.0