Glöm inte rösta

Glöm inte att rösta idag om ni inte redan gjort det! Din röst gör skillnad!

Jag är på väg till min vallokal för att rösta på bättre djurvälfärd, bättre djurhållning och livsmedelsproduktion, en restriktivare, mer genomtänkt och välriktad antibiotikaanvändning och en bättre miljö. Miljöpartiet med andra ord.

För mig är det viktigt att veta att jag gör vad jag kan för att jag skall kunna vakna upp i en bättre värld. Jag kan göra en del i mitt egna hem, men detta kan jag idag göra för att påverka i hela Europa! Inte så dåligt om man tänker efter.


Dubbelstickat och tovat

För ett tag sedan provade jag på dubbelstickning och tillverkade en fyrkant med mönster på.
Nu är fyrkanten maskintovad i 60 grader och har förvandlats till grytlapp eller grytunderlägg. Den är lite bucklig, men skall nog kunna klara av att fylla sitt ändamål ändå.


Det kommer säkert bli mer dubbelstickat i detta hemmet framöver.

Uppdatering: restgarnskydden

Restgarnskudden blir sakta, sakta större. Men även ett mycket långsamt växande projekt måste få visas upp ibland. Jag har inte mätt tuben på senaste tiden, men är säker på att jag har några meter kvar till vägs ände.
Senast har lite rester efter sjalar infogats i kudden/tuben.
Ordning och reda

Ordning och reda, inga mal på fredag!

Förhoppningsvis har vi malfritt redan nu. Jag har varit igenom alla textila material i det drabbade området och allt har värmebehandlas eller frysts, bytt all förvaring som inte kunde saneras ordentligt och städat all förvaring noggrant!
En del ny förvaring har införskaffats och en del befintlig förvaring har snyggats till.

Nu känns det prydligt igen. På översta hyllan skall ett par korgar stå. I dem skall jag ha saker som mal garanterat inte gillar. Tex sterinmassa och ståltråd!Såhär prydligt får det gärna hålla sig framöver. Och malfritt!!!!
Jag har använt överblivna bitar av sovrumstapeten för att snygga till ett gäng kartonger.

Längst ner finns mitt fotbad och en bröllopspresent från mina kolleger. Jag kanske skall hänga upp den på ytterdörren när jag är sur på maken. Så han är varnad, liksom ;-)


Nya erfarenheter

Förra veckan gick i de nya erfarenheternas tecken.
Jag gillar förvisso att testa nya saker och prova på sådant jag inte gjort tidigare. Men oftast gör jag det inom "säkra" ramar. Alltså: jag testar gärna nya sticktekniker, men ser till att inte använda finaste garnet, eller garn jag kan repa upp. Jag testar nya träningssätt - vad gör det om jag skulle misslyckas? Ja, ni fattar galoppen. Det är sällan helt ny mark beträds.

I veckan höll jag en föreläsning på jobb. Jag har aldrig hållt en föreläsning förr. I en dryg timme föreläste jag för våra djurägare om tandsjukdomar hos hundar och katter. Jag var GANSKA nervös innan, kan jag avslöja! Men det visade sig snart att jag tyckte det var ganska trevligt att föreläsa. Det hade jag då aldrig anat! Jag till och med tänkte efteråt att nu vet jag ju också hur jag kan göra det bättre en annan gång :-)


I helgen hjälpte jag mamma och syrran med att hålla i en dagslång kurs i pileflätning. Det har jag då heller inte gjort förr ;-)
Också väldigt trevligt. 

Om inte annat, så har jag åtminstone lärt mig en massa om mig själv denna veckan. Förhoppningsvis så har en och annan annan också lärt sig något nytt!
Hang-around på pilekursen


Utbytt

Jag har gjort slag i saken och bytt ut vårt vitrinskåp. Orsak: en hylla vek sig för ett tag sedan och allt på den hyllan krossades i golvet OCH vi hade ett annat vitrinskåp stående på vinden. 
Gamla vitrinen

Och "nya", som maken gjort!
Som synes så är den nya modellen dess utom snyggare. Orsaken till att vi inte haft den hela tiden, är att den rymmer mindre och allt inte fick plats. Men efter att vi fått ett hyllplan mindre med glas, var platsen inte största problemet längre.

Snickar-maken säger att den gamla vitrinen duger fint än, bara man sätter in lite längre skruv i hyllorna. Jag behövde ju en orsak att få byta till den snyggare vitrinen, så jag ville inte göra det. Men om någon skulle vara intresserad, så kan gamla vitrinskåpet fås mot avhämtning hos oss (i Malmö). Ett plank i bakstycket är lite skadat, men det syns inte när man har saker i skåpet.
Bortskänkes!


Mal igen...

Så var det dags igen. Vi har hittat mal här hemma. Som ni kanske minns, så hittade vi mal förra sommaren. Fyra dygn sanerande vi här hemma! ALLA textiler tvättades i 60 grader, lades i frysen eller värmebehandlades i ugnen.
Vi hittade dock aldrig något riktigt malbo. Och det har plågat mig! Någon stans borde boet ju vara! Så helt förvånande är det inte att malen är här "igen".
Nu hoppas jag på att jag har hittat boet! I bottnen på en pilekorg som jag har haft garn i.
Jag har nämligen hittat mal igen, men ännu bara på ett ställe.
Garnet hivade jag i frysen direkt.
Korgen fick inte plats i frysen, så den genererade en ny erfarenhet: klarar en pilekorg 60 grader i ugnen? Det verkar som att den faktiskt gör det! Det började inte ens brinna :-)


Dessa spår har malarna lämnat efter sig i korgen. Ikväll tror jag att jag inleder operation spola korg och baka korg igen därefter. De makar som hann gömma sig i korgen, ligger nu rostade i ugnen. Moahahahaha!

Frysen är åter full med garn.
Om någon undrar, så är det såhär ett malangripet garnnystan ser ut:

Blä!

För att muntra upp mig själv lite idag, har jag bryggt Smart-te. Det kan ju inte föra saken sämre, tycker jag.

Efter denna omgången hoppas jag att malen är borta för gott!


Work in progress

Jag har påbörjat mitt första större plagg: en tröja.
Jag har dragit mig för så stora projekt tidigare för att jag vet hur lång tid det tar och att risken är överhängande att jag hinner tröttna innan det är färdigt. Med mindre projekt finns det inte lika lång tid att tröttna på. Och skulle jag pausa ett litet projekt, så vet jag att vägen till slutfört arbete inte är så långt. 

Men nu kör vi! Tröjan är på stickorna och jag är igång. Garnet fick jag i avskedspresent av mina tidigare kolleger. Svarta fårets Merilla.

Mönstret jag har utgått från är svarta fårets mönster nr 1428, men det kommer bli en del förändringar.
Bild lånad från svartafaret.se

Tröjan är egentligen enfärgad. Jag fick två olika färger på garnet till tröjan - hälften av vardera, och bestämde mig för att göra tröjan randig. Ränderna medför också att jag lättare set hur plagget växer, en rand i sänder.
I mönstret rätstickan tröjan. Rätstickning är inte min favorit, så jag testar att göra den slätstickad med mosstickade kanter. Vi får se om det blir bra...


Såhär långt (kort?) har jag hunnit.

Nedre kanten mosstickad och sedan randig slätstickning.


Glädjen med att ge

Som ni säkert har förstått vid detta laget, så gillar jag att pyssla och handarbeta.
Jag tycker också det kan vara kul att ge bort mina alster, men då vill jag såklart att mottagaren förstår vad de får och uppskattar det handgjorda. 

Extra kul blir det när någon blir så glad att de vill skicka en bild till mig. Det höjer glädjefaktorn!

Sjal: Nellie (eget mönster, finns på Ravelry).
Vantar: Great weekend mitts (mönster finns på Ravelry).

Tovade grytlappar av egen design.

Bokfodral av egen design design till väninnans "bibel" i hennes arbete.


Vackra maj

Just nu finns det så mycket vackert ute. Naturen vaknar upp ordentligt efter vintern.
Blommor, buskar och träd slår ut ett efter ett. Och alla dofter! Jag njuter av det varje dag när jag cyklar till och från jobb.

Här är lite av det jag cyklar förbi. Åh, vad det är vackert.

Temuggslock

Ett av de nyaste tillskotten i teservicen här hemma är ett temuggslock jag fick i födelsedagspresent.
Det är inte bara en fin dekoration på muggen, det håller lite på teets värme och förhindrar spill och skvätt när man går med sin temugg.


Urkul påhitt. Och så söt.

Trött blir pigg

Vissa dagar är det extra svårt att komma ur sängen när klockan ringer. Idag är en sådan dag. Och då känns det bra att veta att det finns lite pigg-te på tehyllan. Vad det innehåller vet jag inte - det är en gåva.
Självklart bryggs pigg-te direkt i termosmugg, så jag kan dricka det hela vägen till jobb.

Jag har en känsla av att både pigg-te och termosmugg kommer hänga med mig några dagar. Jag har ännu några tidiga dagar kvar innan jag får sova länge.

Torgvantarna klara

Så blev mina great weekend mitts helt klara (lite frystid inräknad, eftersom jag fortfarande är nojjig för mal...).
Randiga och med olika knappar.
Vantsäsongen verkar vara slut för nu, men en och annan kylig kväll kan det kanske bli än, då dessa blir lagom. Eller en tidig morgon när jag cyklar till jobb...


Vantarna är olika i färgerna. Vänder man den ena upp-och-ner, så ser man att färgrapporten går nästan exakt runt.
Valborg, maj, vår

Våren är här. Igår bekräftade svenska folket det genom att bränna gammalt skräp och trädgårdsavfall. 
Själv var vi hos syrran och eldade och grillade. Mysigt på hög nivå!
Det finns något fascinerande och vackert med eld.
Tom glöden är vacker att titta på.

Våren har varit här ett tag nu. I helgen satt vi som sagt ute och flätade korgar mest hela dagarna. I trädgården hos mäster Steen fanns det gott om blommande blommor. 


Och såhär långt är himlen fortfarande blå och vädret lovande.

RSS 2.0