Lätthissat

Det har blivit lite mer pysslande och fixande på balkongen de senaste veckorna.
Min sambo har byggt en blomsterbänk till mina balkonglådor. Detta får ni se bild på vid ett senare tillfälle.

Hissgardinerna har fått öglor på själva hissnöret på lite olika höjder. På blomsterbänken har vi satt krokar på yttersidan, som vi kan haka fast öglorna i. På detta sätt blir det lätt att hissa upp eller ner de olika garninerna till lagom höjd.


Från helt upprullat...

...till halvt upprullat...


..nästan nerrullat..


..och helt nerrullat.


Hittade denna lamplängd på IKEA, som visade sig ha helt lagom längd för vår balkong. Som ett extra plus är det solcellslampor, så ingen el går åt för att skapa mysstämning på balkongen :)


iPhone-fodral

Fixade ihop ett virkat fodral till luren av lite restgarn.
För att få lite mönstereffekt har jag varvat varv med halvstolpar med fastmaskor virkade i bakre maskbågen.

Jag hade tänkt sätta en knapp på baksidan, därav öglan, men sambon avrådde mig. Nu är den iställe en mycket praktisk detalj att hålla i när jag drar på fodrale på telefonen.


Hundtavla

Detta var ett riktigt "måste-ha-köp" vid ett besök på IKEA.
Tyget har nu legat hemma  ett tag, för någon riktig plan hade jag inte vid köptillfället :)

Nu har det blivit till en tavla som står i köket.
Sambon snickrade ihop en ram som vi har spännt upp tyget på. Jag är verkligen stormförtjust i detta motiv


Hissgardiner

Jag har sytt hissgardiner till våran balkong. Vi bestämde oss för att ha gardinen i 3 delar, så vi kan ha nerrullat den biten vi vill och ändå få in ljuset på balkongen och i lägenheten.

Inspiration kommer från denna sidan.
Istället för att ha dubbelt tyg och sy kanaler mellan tygen, valde jag att sy på kanaler på baksidan. Detta syns så klart som breda linjer på gardinen när den är nerrullad, men gör samtidigt att mer ljus släpps igenom, så det inte blir lika mörkt.


I varje kanal har en plastpinne träts in. Jag har använt Stoff och stils pinnar för hissgardiner. De är gjorda i plast och kan lätt kapas till exakt den längd men vill ha.

Efter att pinnarna träts in i sina kanaler, inklusive nedre fållen, har jag fållat sidorna.Sist fållade och sydde jag övre fållen.

På baksidan hag jag sytt fast plastringar vid varje kanal, som hissnöret skall löpa i. Snöret knyts fast i understa ringen, som sitter vid den understa kanalen, inte den undre fållen. Ringarna är från Stoff och stil. De har ringar för hissgardiner, men det är inte de jag har använt. Enda skillnaden jag kunde se var att "hissgarsinsringarna" är genomskinliga och dessa vita, och så är de genosmskinliga ca 3ggr dyrare än dessa :)Vad som kan tilläggas är att alla avstånd mellan kanalerna och mellan översta kanalen och övre fållen är lika stora. Avståndet mellan undre fållen och understa kanalen är endast hälften så stor som övriga avstånd, för att denna biten skall hänga ner ungefär lika långt som de övriga vecken när gardinen hissas upp.Färdiga gardinerna på plats.
Vi har använt IKEAs DIGNITET stålvajer för upphängningen och förstärk denna med krokar fästa i taken mellan varje gardin


Tyget är IKEAs KAJSASTINA. För att få till hela mönster på varje gardin har jag skarvat i fållen uppe och nere för att få till tillräckliga fållar på alla gardinerna.

Katterna var såklart hjälpsamma på sitt lilla vis, specielt när det kom till att trä igenom snöret :)Loppisfynd

Var och rotade lite på en loppis i närheten och hittade lite roliga böcker som jag hoppas hitta lite indpiration i.Än har det bara blivit lite löst bläddrande i böckerna, men rätt som det är kanske det dyker upp ett riktigt retro-projekt här på bloggen :-)


Grönska

Grönskan sprider sig över hela balkongen.
Nyaste skotten kommer från min syster och är lite vindruvsplantor.

Ser fram emot att se hur de skall trivas hos oss.

Än är de inte så stora, men det skall bli spännande att se hur det ser ut efter sommaren


RSS 2.0