Virka en mormorsruta

Efter alla mina uppdateringar om min mormorsrutefilt (och fler inlägg om den lär det bli) känner jag att det är dags för en beskrivning av hur man virkar en mormorsruta.
När jag skulle börja virka min filt upptäckte jag nämligen att det inte är helt lätt att hitta en beskrivning på hur detta går till. Det verkar mer eller mindre som att det skall man veta om man påstår sig virka alls.

Varv 1:Andra varvet virkas på samma sätt antingen man byter färg på garnet eller ej. Jag har valt att byta färg på andra varvet, men inte på tredje.
Varv 2:Nästa varv:


Kom ihåg:

  • I varje hörn virkas 3 lösmaskor mellan grupperna med stoplar.
  • På sidorna virkas 1 lösmaska mellan grupperna med stolpar.
  • I varje hörn skall 2 grupper med stolpar få plats.
  • I alla andra mellanrum skall en grupp med stoplar virkas.
  • Första gruppen på varje varv består av 3 lösmaskor och 2 stolpar.
  • Alla andra grupper på varven består av 3 stolpar.


Lägga upp maska direkt på virknålen

Eftersom kunskapen om att kunna lägga upp en maska omkring virknålen är ny för mig, tänker jag att det kan finnas andra som inte heller vet hur man gör. Därför har jag gjort denna lilla instruktion till hur jag gör.

Det är också bra med regn

Idag är det inte alls lika fint väder som det har varit den senaste veckan. Det har varit jacka på både imorse och på lunchpromenaden och inatt regnade det.
Så vad göra?
Jag försöker peppa mig själv, som ni ser. Det är bra med regn och lite svalare väder ibland. Växterna blir glada av det.
Se bara så fin ängen utanför jobb är idag!


Framsteg

Mitt restgarnsprojekt går framåt.
Fördelen med att göra en massa olika saker samtidigt, är att tröttnar man på ett är det bara plocka fram ett annat ur högen :-)
Just nu har jag igång:
Mormorsrutefilten
Restgarnskudden
Moebius
Några kuddfodral
Överdrag till matsalsdynor
Ett nytt VHS-projekt
något mer??

Såhär ser restgarnskudden ut just nu


Inget mer alias!

Jag har äntligen bestämt mig. Jag tänker driva denna blogg under mitt eget namn och inte längre bara ett alias!
Min profil är nu ändrad. Jag kommer dock fortfarande att signera mina inlägg med A!, jag gillar min lilla signatur, så den får stanna.

Det här är jag, Ann-Marie, på hundpromenad med goda vänner en höstdag.

Re-make gardin 2

Halva spetsgardinen blev över efter att vi gjort alla rispåsar vi behöver, så jg testar att ha den resterande som duk. Tror inte den blir långlivad i vardasrummet, inte så här i alla fall, för det känns inte riktigt som min stil. Men jag låter den ligga några dagar för att känna in den ordentligt.
Jag har funderat på att dela på den och göra två tvärående löpare av den med. Kanske känns lite mindre mormor om den är i mindre bitar?


Re-make gardin

I helgen har vi gjort rispåsar. Små påsar med ris i...
Anledning? Om ca 1 månad gifter jag och min D oss och det finns hiskeligt många saker som måste fixas inför ett bröllop!
Den senaste i raden jag kom på en kväll, var just rispåsar.
D började googla för att se om vi borde använda någon särskild sorts ris och upptäckte att man bör tvätta riset först för att slippa fläckar på kläderna från mjöl på riset. Tänk vad mycket vi inte visste innan.
På vinden hittade jag en spetsgradin jag aldrig kommer att använda. Gardinen offrades, klipptes i små fyrkanter till riset.
Så i helgen har vi tvättat ris, klippt i spetsgradin och knutit ihop små rispåsar.

gardinen

fin spets egentligen..

och de färdiga rispåsarna


skokartonger är riktigt bra för diverse förvaring


"Stuff-on-the-go"

När jag virkar mormorsrutefilten, anvävder jag mig av join-on-the-go-tekniken, där rutorna virkas ihop på sista varvet av varje ruta,

Förra veckan berättade jag om mitt nya restgarnsprojekt. Det skall tillslut bli till en kudde. Själva kudden består av den lång tub, som i slutet flätas ihop till en kudde. Tuben skall självklart stoppas för att bli mysig att sitta på. Eftersom tuben kommer bli ganska lång, stoppar jag den efter hand som den växer.VHS-projektet färdigt

Nu är mitt HVS-projekt färdigt.
En liten "väggväska" blev det. Inte direkt det snyggaste jag har gjort, men med tanke på det annorlunda materialet är jag nöjd.
Jag har såklart fler idéer på vad jag kan testa att göra i VHS-band. Vi får se om det blir något av de idéerna och hur resultatet blir :-)
Nytt restgarnsprojekt

För ett tag sedan skrev jag om att jag påbörjat ett projekt med mina restgarner. Jag började virka en filt av mormorsrutor. Men frågan är om någon verkligen kan behöva TVÅ filtar av mormorsrutor? Svaret är NEJ. En är nog!

På Stoff och Stil kan man få hur mycket inspiration som helst och inspiration till ett restgarnsprojekt fick hela familjen. De hade gjort en rolig kudde av tuber som flätas ihop. De hade sytt tuberna och fyllt, men visst borde man kunna virka dem med!?
Detta måste iaf provas! Så nu repas filten upp och virkas om till en kudde. En klar fördel med virkning är att det går att ångra sig :-)
Idag sitter jag och Leia ute och njuter av det underbara vädret och virkar. MYS!


Blåa strumpor

Denna helgen myser jag, syrran och mamma ihop. Detta innebär att vi pysslar en massa, snackar skit, dricker vin och in emellan detta har 50.000 saker vi skall göra och hinna med. Men ändå tycker vi att vi slappar och njuter av livet och varandras umgänge. Detta är livskvalitet!
Idag har vi bland annat varit en sväng på Stoff och stil (gick så klart de 4-5km det är dit och hem igen, mysigt).
Där hittade jag helt osökt garn till strumpor. Ännu ett projekt att sätta stickorna i :-DTips på piffning mottages gärna

Nu har vi fixat det mesta på våran lilla toalett.
Spegeln lyfte verkligen hela rummet.
Det enda som känns ganska opiffigt är lampan. En gammal lampa á la 60-70-tal. Jag skulle vilja göra något trevligt med den utan att byta ut hela lampan eftersom en ny fot antagligen inte är lika stor som den befintliga, och en ny tapetsering inte känns aktuellt.
Om någon har tips på hur jag kan piffa upp lampan så tar jag mycket tacksamt mot alla tips.

Den ganska ocharmiga lampan...

Historien om vattenslangarna

Min mor har skaffat en tunna för självvattning av hennes växthus. För att självvattningen skall fungera skall en tjockare slang kopplas till en en pip på tunnan och sedan skall en tunnare slang kopplas till den tjockare. Att koppla ihop en tunn slang med en tjock slang visade sig att vara ett mer omfattande projekt än vi kunnat ana. Vi trodde att man kunde sätta en adaptor mellan de två slangbitar, men när den ena slangen är ½" och den andra är 3/4" är det mycket svårt.
Efter att ha gått igenom hela Biltemas sortiment både på båtavdelningen och fritidsadvelningen flera gånger och efter att ha involverat fyra olika medarbetare, så hittade vi äntligen en hållbar lösning.

Detta är komponenterna som krävs

SÅhär skall de sättas ihop med den tjocka slangen högst upp och de tunna slangarna på benen nedåt. Kalle Anka-lösning? Javisst!


Vit kant?

Jag har ett tag funderat på om jag skall ha en rad med vita rutor runt omkring den blåa raden.
Vad tycker nu? Med eller utan vit kant?


Beskuren vindruva

Idag har jag lärt mig något nytt.
För er, som jag, som inte vet, så kan och bör man beskära sin vindruva under växtperioden.
Tre blad från huvudstamen klipps varje gren av.
Idag hjälpte syrran mig med att beskära min vindruva.
Nu är det lite lättare att ha den på balkongen. Mer anpassad till begränsad yta.

Innan beskärning


Mera tämjd vin


Uppdatering mormorsfilten

Det går framåt med filten. Ganska snabbt just nu jämfört med hur det har gått tidigare.
En liten uppdatering av hur det ser ut just nu.

Myra har spanat in filten och godkänt den.


Nyskurat kök

Jag har tagit mig samman. Jag har städat och skurat ner hela köket! Vi renoverade vårat kök för snart 3 år sedan och visst har köket städats och underhållts sedan dess, men inte totalt nedskurat.
Nu har jag äntligen gjort det. Vilken pärs. Men nu är det fint, fint, fint :-)
Såhär fin blev köksbänken. Det enda jag inte har fått rent är sotet runt ventilationen. Blir kanske att måla om lokalt istället.Med doft av citronblomma

Idag var det lite extra härligt att komma hem. Citronträdet blommar, så idag luktar det citronblomma på balkongen och i hela lägenheten! Ljuvligt.


Livsnjutare

Våra djur är några riktiga livsnjutare. De tar verkligen alla chanser att njuta av stunden till max. Alla kommer de och vill mysa med husse och matte så ofta som möjligt. Mysigt!
Vi borde alla ta lärdom av djuren och njuta av stunden, ögonblicket och livet så ofta vi bara kan!


Spegel på lilla toaletten

Ända sedan vi flyttade in i vår lägenhet (3-4 år sedan vid detta laget) har vi pratat om att vi skall fixa en spegel till vår lilla toalett. Men vi har inte hittat någon vi gillat OCH som passar i storlek. Äntligen hittade vi en vi båda gillar på IKEA. I helgen har vi borrat hål och hängt upp spegeln. Riktigt stiligt blev det, tycker jag!
Inramade foton

Som jag skrev om förra veckan, var vi och framkallade lite foton att ha på väggen. Denna helgen borrade vi de hål som behövdes så att de sista ramarna kunde hängas upp.
Här är en bild på tavlan med våra djur (den bilderna jag skrev om i förra inlägget)Hundkoja blev kattkrypin

Nog har Leia varit skeptisk till krypinnet jag fick av mina kolleger. Katterna har varit desto mer nyfikna.
D har vid flera tillfällen hittat Isa i kojan vid flera tillfällen. Vår lilla goding!


Myra diggar boet

Leia har varit ganska tveksam till det fluffiga krypinnet jg fick av mina kolleger.
Myra däremot har utforskat det nyfiket och har varit inne och trampat runt och spunnit. Kanske blir det hennes lilla krypin och private space istället.
Växer som ogräs

Det mesta växer just nu som ogräs på balkongen. Vindruvan jag fick förra året har fullkomligen exploderat. Att hålla den bara i ett hörn som en buske är en omöjlighet. Den vill bre ut sig överallt den bara kan.Sjalen klar

Nu är sjalen i M&K Wedding klar!
Fördelen med att sticka med stora stickor (denna har jag stickat med storlek 12 i stickor) är att det går snabbt att sticka. När garnet skiftar som detta gör, syns framstegen också tydligt.
Såhär blev det färdiga resultatet. Tack syrran för den fina födelsedagspresenten!
Vårruset 2012 i Halmstad

Idag har jag sprungit Vårruset. Ja, jag sprang/joggade hela rundan.
Detta kan tyckas vara poängen med det hela men jag är faktiskt jättestolt! Jag tränar regelbundet, men ingen löpning el liknande. Hade tänkt gå de 5km i rask takt, men jag och en kollega sprang ihop och orkade springa alla 5km! Det tycker jag är bra jobbat av två som inte tränar till detta alls :-)


Nu blommar trädet

Mitt citronträd har börjat blomma! I helgen var jag framme med pensel och polinerade blommorna, då trädet inte är självpolinerande och står på en balkong. Alltså inte så mycket humlor eller annat som polinerar åt mig. Skall bli spännande att se om det blir några nya citroner som börjar växa på trädet.
Om inte annat så är ju blommorna välldigt vackra.Första skörden

Idag har jag skördat för första gången i år på min balkong.
Ruccolan till middagen var helt och hållet hemmaodlad.
Jag tycker att det är riktig lyx att kunna skörda sin egen mat. Egen odling smakar liksom bäst.Skiftningar med olika strukturer

Här kommer en liten uppdatering av sjalen jag stickar i Marks & Kattens Wedding.


Sjalen skiftar hela vägen i färg och struktur pga alla olika garner/material garnet består av. Här är lite bilder på några av alla strukturer som återfinns i min sjal.
 
Såhär såg det ut igårkväll. Översta bilden är från igår förmiddags. Som ni ser går det ganska snabbt framåt, så snart är den nog färdig.

Sjal i M&K Wedding

I början av veckan köpte jag ett mönster på en sticka sjal i M&K Wedding, garnet jag fick i fördelsedagspresent. Garnet är kul, då det består av massor med olika garner, ihopknutna med varandra. Alltså byter garnet utseende och struktur med jämna mellanrum och inte alla strukturer är lika lätta att sticka i ;-)
Efter ett felaktigt försök, tror jag att jag har har fått kläm på mönstret. Det är egentligen mycket enkalt, men uppenbarligen fanns det utrymme för missförsånd ändå....
Såhär ser sjalen ut så långt. Har en känsla av att den kommer vara färdig ganska snart, kliar liksom i fingarna på mig :-)Första steget var att nysta garnet. Blir ett ganska kul nystan med alla garnskiftningarna

Fluffigt bo

Igår fick jag en födelsedagspresent i efterskott av mina fina kollegor.
Världens mest rosa och fluffiga lilla bo till Leia. Hon är något skeptisk till det än, får väll se lite hur och om hon accepterar det. Annars är jag övertygad om att någon av kisarna kommer att gilla det :-)Moebius

Jag har ett riktigt långkörarprojekt.
Förra året (eller var det förrförra året?) påbörjade jag en moebius. Ibland åker stickningen fram igen och jag stickar några varv på det, men mest så ligger det och vilar sig i form.
Det skall bli kul att se hur den egentligen tar sig ut den dagen den är färdig, inte helt lätt att se hur den kommer att bli så länge den trängs på stickorna.Favoritbilder

Vissa bilder gillar man lite mer än andra.
Vi har en vägg i våran hall (har en lång, smal sådan) där vi har satt upp massor med foton. Foton på oss själva, våra vänner och familj, djuren och fina naturbilder. Många av bilderna byter vi ut med jämna mellanrum. Förnyelse förnöjer heter det ju.
Men så är det vissa bilder som får stanna. Igår var jag och framkallade lite nya bilder, för jag tyckte det var dags att byta ut några av bilderna. Och så framkallade jag även några bilder i lite större format. Mina favoritbilder på våra djur har fått en egen ram och är helt klart där för att stanna.
Älskar verkligen dessa bilder. Antagligen för att de även har fångat djurens personlighet på sitt sätt.

Myra: busig, påhittig, översocial och jättegosig. Har grävt ner sig under täcket.

Leia: jämt glad, med ett enormt överskott av energi. Går sällan, utan studsar eller flyger fram.

Detta är inte bilden jag satte på väggen, lyckades inte ladda upp den här :(
Men denna bilden har fångat Isa fint den med: äldre och lugnare, har kontroll och koll, livsnjutare, kelen och vet vad hon vill ha och hur hon vill ha det.

Uppdatering filten

Det går framåt med min filt :-)
Inte för att den är ens i närheten av full storlek än, men det är kul att se framstegen. Denna helgen har jag inte fått virkat så mycket på filten, jag har pysslat med en massa annat, bland annat har jag myst på balkongen och påtat i krukorna där.Sommarkänsla

Idag har det varit riktig sommarkänska ute. Blå himmel, sol, värme och vindstilla.
Jag passade på att njuta en stund i solen med en kopp te och en vetenskaplig artikel. Leia var med mig och mös hon med samtidigt som hon passade på att beta lite (ja ibland får hom för sig att hon är en korsning med ko).
Underbart helt enkelt!
image description
image description

RSS 2.0