Kattsil

Jag hinner inte pyssla så värst mycket för tiden. Det är ganska mycket ingen ting om jag skall vara helt ärlig... Tråkigt, men just nu måste jag lägga min fritid på att plugga. Och då får pysslet vänta och lägga sig på hög (inspirationshög kanske?) så länge.

Men så kan man lyckligt vis snubbla över en söt tesil när man är ute på ärenden. I helgen hittade jag en supersöt kattsil. Lite lik lillkisen här hemma tyckte både jag och maken. Och när jag pluggar dricks det hiskeliga mängder te. Och då kan man behöva många tesilar... :-)


Vitt, inte helt färdigt, te. Därav den bleka färgen.


Mönster: dubbelstickad hundtröja

Denna tröjan passar en liten hund. Min hund, som den är stickad till är en 4kg AHT.

Jag har stickat tröjan i Nettos Soyagarn med stickor 4mm. 

Det går åt ca 2 nystan (ett av varje färg).

Polokragen, benen och kanten baktill är stickade i enkelt garn och ribbstickning. 

Resten av stöjan är stickad i dubbelstickning.

Polokragen: Lägg upp 60m i enkelt garn och sticka ribbstickning (2rm, 2am), runt. 

Fortsätt tills arbetet mäter 11 cm. 

Kroppen: Nu börjar kroppen och dubbelstickningen. Första varvet har jag stickat rm hela varvet och laggt in en tråd till, alltså ett varv rm med dubbelt garn/2 nystan. 

Fortsatta mätningar kommer att vara från denna punkt, alltså där polokragen slutar och där dubbelstickningen börjar. 

När varvet är färdigt ordnas maskorna så att de ligger var annan i varje färg. Den ena färgen kommer att utgöra baksidan och den andra utgör framsidan. Fortsätt nu med dubbelstickning runt. Nu kan man också börja på ett mönster i dubbelstickningen om man önskar det.

För själva dubbelstickningstekniken och mönsterstickning i dubbelstickning, hänvisar jag till extern källa, ex YouTube.com.

När arbetet mäter 2cm från kroppensbörjan/halskanten ökas det 10m jämnt fördelat på varvet. Fortsätt sticka runt.

När arbetet mäter 3,5 cm från halskanten avmaskas det för benen. 

Sätt 13m på en tråd (eller egen rundsticka) och låt dessa vila. Detta kommer att vara mitt under magen/mellan frambenen sedan.

Avmaska 2m, sticka tills det återstår 2m på varvet och avmaska dessa 2m. 

Sticka fram och tillbaka över ryggen (54m) i 7 cm (mäter 10,5 cm från halskanten). Klipp av trådarna och sticka fram och tillbaka under magen (13m) i 7cm (mäter 10,5 cm från halskanten). 

Sätt tillbaka alla maskor på samma sticka och börja sticka runt igen. På första varvet läggs 2m upp vid varje ben samtidigt som det stickas runt. 

Sticka runt tills arbetet mäter 14cm från halskragen. 

Minska 4m jämnt fördelat på nästa varv. 

När arbetet mäter 21cm från halskragen, påbörjas avmaskningen för bakkanten. Börja avmaska 13m mitt under magen. 

Arbetet stickas nu fram och tillbaka samtidigt som det i varje sida avmaskas på vart annat var enligt följande: Avmaska 3m 1 gång, sedan avmaskas 2m 2 ggr, sedan avmaskas 1m 2 ggr och till slut 3m 1 gång.

Nu plockas maskor upp runt hela bakre kanten och det stickas en kant i ribbstickning (2rm, 2am. Om antalet maskor inte är jämnt delbart med 4, görs en enstaka ribb bredare,3m, eller smalare, 1m) med enkelt garn. Kanten stickas runt och skall mäta 2,5cm. Avmaska löst.

Ben: Nu plockas det upp ca 36m vid varje ben. Det stickas ribbstickning (2rm, 2am) runt tills vardera ben mäster 2cm. Avmaska löst.

Fäst alla trådarna och klipp rent.

Jag har valt att inte sticka med kantmaska när jag maskat av för benen och mudden baktill. Praktiskt innebär detta att man måste hålla lite koll på vilka maskor från vardera sida av arbetet som hör ihop någorlunda när man plockar upp till muddarna. Alternativt stickas sista maskan innan vändningen vid ben och bakre kanten i dubbelt garn som en gemensam maska i dubbelstickningen.


Härliga höst

Hösten är här, men vilken höst det är! Det är fortfarande varmt ute och alla löv börjar byta färg. Det är en färgexplosion att gå ut i. Just nu har jag lust att promenera massa långa promenader med hunden, leka i nedfallna, vackra löv och ta massor med foton. För det är så fint!


Såklart är Leia med ute så snart jag är ute. Jag föreställer mig jämn en massa fina bilder jag kan ta på henne ute. Oftast blir det typ såhär...

Igår var vi hos familjen i Danmark och passade på att promenera längs stranden i ett helt fantastiskt solsken.

Till och med på balkongen är det höstfärger. Chilisarna mognar för fullt och det verkar som att jg har en chili med röda frukter och en med gula. Jag passar på att njuta av färgerna innan de skall skördas.
Malmö dolt i dimman

Inte nog med att vi har haft en helt fantastisk sommar. Hösten gör bra ifrån sig såhär långt med! 
Sommaren har hållt i sig länge och nu när hösten börjar göra sig påmind gör den det på ett ytterst behagligt sätt. Det är inte allt för kallt, morgnarna är mysigt dimmiga (de som kör bil till jobbet tycker väll så klart inte att det är lika mysigt som en cyklist gör), dagarna varma och kvällarna inte allt för kalla. 
Imorse var Malmö uppslukad av en tät dimma, som bara kändes mjuk och mysig att cykla genom.Jag är ett stort fan av torgvantar. De är snygga och sköna. Men cykeltiderna på höstmorgnarna blir lite för kalla för mina fingrar. Men det går ju lätt att fixa med ett par billiga fingervantar under. Det som syns mest är fortfarande de stickade torgvantarna! Win - win!
Ursäkta den suddiga bilden, men den togs på väg till jobb i farten. Lite farligt, kanske, men ibland gäller det att vara effektiv.

På väg hem från jobb är det ännu för varmt för vantar. Leia har verkligen vant sig vid att cykla/åka cykelkorg till och från jobb. Hon älskar det!
Och på hösten får man lov att vara mer inne och mysa. Själv pluggar jag en del, så det känns faktiskt skönt med lite råare väder - då är ångesten över att vara inne inte lika stor.
Och nu när det är lite (men bara lite) kyligare på balkongen så myser jag och Leia ihop i filtarna. Bättre läshund är svår att hitta :-)


Snart kommer de levande ljusen vara tända så snart jag är hemma. Det är nästa myspunkt på hösten och vintern.

RSS 2.0