Mönster: tvättlapp a la mormor


Grundmönster för tvättlapp/handduk:

Virknål: 3mm.
Garn: bomullsgarn 4/8.

Varv 1: Gör en lm-kedja. Antal efter hur stor lapp man vill göra, men antalet skall vara på formeln 3x + 4 (alltså multipler av 3 + 4 extra maskor). Vänd.
Varv 2: 1stp i 4e maskan från nålen, 1lm, 1fm i samma maska. *1 stp i 3e maskan från nålen, 1lm, 1fm i samma maska*. Upprepa *...* varvet ut. Vänd.
Varv 3: 3lm, *1stp runt nästa lm-båge, 1lm, 1stp om samma lm-båge*. Upprepa *...* varvet ut. Avsluta med 1stp runt sista stp/kedja av 3lm från förra varvet. Vänd.
Varv 4 och framåt virkas som varv 3. Virka till önskad storlek.

Jag har avslutningsvis virkat ett varv med fm runt hela arbetet och gjort en krok genom att virka en lång lm-kedja och fäst på slutet. 

En annan variant av mönstret hittar ni på nal-o-trad.blogspot.com. Jag fick inte detta mönster att bli riktigt bra, därför gjorde jag lite småändringar ffa på de första varven. Om ni inte får min variant att stämma, kan ni ju kika in här och se om det stämmer bättre för er :-)

Lm = luftmaska
Fm = fastmaska
Stp = stolpe
Beroende på hur bred och lång man väljer att göra den, kan ju användningsområdet variera (tvättlapp, handduk etc).Pågående projekt

Detta är vad jag virkar på just nu. Söta små ugglor i glada färger.

Självklart är det restgarnerna som används :-)

Röd-orange kalla

Jag hittade en helt underbar kalla här om dagen som absolut var tvungen att följa med mig hem. Jag har aldrig tidigare sett en kalla i rött och orange. Fascinerande och makalöst vacker!

Det verkar som att de "unga" blommorna är mörkt vinröda och att de med tiden bleknar till en mera orange färg (att döma av blomsterstjälkarnas längd på de olika blommorna).
Och så är bladen fläckiga till på köpet.
Restgarnsprojekt: virkade tvättlappar

Jag fortsätter med restgarnsprojekt. Senast i raden är tvättlappar i bomullsgarn. Mönstret är ett som mormor brukade göra (finns på min systers blogg, nal-o-trad.bloggspot.se), men jag fick inte riktigt ihop det, så jag gjorde lite småändringar i mönstret. Kan bero på olika garn- och virknålstjocklek... 

Den ena tvättlappen har en kant av fastmaskor, den andra en fastmaskkant med en volangkant utanpå.

Jag kommer att lägga upp mönster/förklaring här så småningom.

Snuttekatt

Så var fjärde restgarnsprojektet i bomull färdigt. Denna gången en snuttefilt med en liten katt. Filten är virkad efter samma princip som kaninfilten, alltså en mormorsruta på ca 22*22cm och en liten katt efter mönster hos Brittas ami (jag tror ni hittar hennes blogg där mönstret finns om ni googlar Brittas ami).
Denna snuttefilt fick även en liten volangkant.

Kattens öron har jag modifierat lätt jämfört med mönstret på Brittas ami.
Jag har virkat öronen över maskor mellan varven (mellan varv 3&4, varv 4&5 samt varv 5&6) enligt följande:
Om första maskan: fäst med en smygmaska, 1 fm, 1 hstp, 1stp.
Om andra maskan: 1 dstp, 1 lm, 1 dstp.
Om tredje maskan: 1 stp, 1 hstp, 1 fm. Fäst.

Lm = luftmaska
Fm = fastmaska
Hstp = halvstolpe
Stp = stolpe
Dstp = dubbelstolpe

Kaninfilt

Ännu ett restgarnsprojekt har sett dagens ljus. Det kan se ut som om att jag har hur mycket garn som helst över efter min filt i mormorsrutor, men det är faktiskt restgarnerna efter andra projekt med. Jag har helt enkelt börjat virka up alla bomullsgarnerna i olika projekt jag har haft i tankarna ett tag.
Denna gången blev det en gosedjursfilt/ snuttefilt efter mönster på Brittas ami (prova att googla det så tror jag ni hittar hennes blogg).

En liten kanin på en grön filt/botten.
Vikingarna återkommer

Idag är det 70årsfest för mamma och det innebär vikingafest!
Och är det temafest kan vi ju inte missa tillfället att få komma i kostym. Denna familj kommer inte som vikingar utan som vikinga-accessoarer.
Själv kommer jag som runsten:Min kroppsform påminner för tillfället om en stenbumling, så jag tyckte det kunde vara passande.

Leia kommer som drake:

På vikingatiden fanns det drakar. Det är jag säker på ;-)

Och maken kommer som Tors hammare:

Jag försökte övertyga honom om att jag skulle få göra hans dräkt i papir mache, men det nappade han inte alls på (undrar varför?). Detta blev den slutliga kompromissen.
Dräkterna är såklart hemmagjorda :-)

Restgarnsfilten aka babyfilt färdig

En liten filt går betydligt snabbare att virka än en stor. Och skall filten vara till en liten knodd, behöver den inte vara så stor. 
Lyckligt vis tog denna filten inte 4 år att få färdig. Snarare ca 3 veckor.
Jag tänker att filten är lagom stor att ha i barnvagnen.


Äntligen har jag fått göra mitt projekt i african flowers och garnförrådet har minskat ytterligare lite. Restgarnsprojekt är himla trevliga, måste jag säga.

Och så letade jag fram mina gamla tygbanderoller med.
Jag kom på att det finns en del andra projekt som kan behöva en liten banderoll/lapp. Blir nog att sy på på fler alster.


Uppgraderad tyngd

En tyngd, och allra helst en 5kg-tyngd är ett måste för en pilekorgsflätare. Ja, en lagom stor sten fungerar såklart fint det med. Man behöver tyngden för att hålla korgens botten på plats så den inte glider runt, när man börjar fläta korgens sidor...
Efter flera års kurser i pilekorgsflätning hittade jag äntligen en 5kilosvikt på en loppis. Den var inte i finaste skick, men skulle säkert fungera bra ändå.

Jag bestämde mig ändå för att göra något åt utseendet och efter en del bearbetning med stålborste och stålull fick den ett lager med sprayfärg i brons och blev som ny! 

Med små medel kan man ibland åstadkomma stor skillnad.


Pimp my ride

Mitt andra restgarnsprojekt har jag haft i tankarna länge. Men restgarnsprojekt kan man först göra när det ordinarie projektet är färdigt och man märker att det blivit garn över. Det är dock inte förbjudet att göra planer OM det nu skulle vara så att blev lite över :-)
Jag tycker att cykelkorgar med blommor på/i är sååå mycket finare än dito utan. Alltså var jag tvungen att virka ett gäng blommor att förhöja min cykelkorgs utseende med.
Om ni tycker att placeringen av blommorna är lite lustigt låg, beror det på att Leias cykelkorgspåse skall få plats ovanför. Jag vill inte dölja eller slita på blommorna med den.Badrumsrenovering v7: plötsligt händer det.

Efter att renoveringen av vårt badrum har gått väldigt trögt i flera veckor, så hände plötsligt en massa på bara en vecka.
Som ni redan sett så blev badrummet bruksklart i början av veckan.
Måndag sattes det mesta av inredningen och badrumsporslinet upp och tisdag satte de upp allt de inte hann med måndag. Äntligen kunde vi använda badrummet!
Onsdag var ännu en vilodag.
Torsdag fixade de på gästtoaletten. Det stora hålet i väggen gjordes i ordning, alla tapeter revs ner och väggarna spacklades.
Fredag kväll kom vi hem till ett färdigt badrum och en färdig gästtoalett!
På badrummet hade toarullehållaren som fattades kommit upp. 
Tänk att en så liten sak kan göra stor skillnad :-)

Badrummet är nu helt färdigt.
Bilder på badrummet hittar ni i ett tidigare inlägg.

Gästtoaletten hade tapetserats och luckan över hålet var monterad. Det blev riktigt bra ned ny tapet.Nu skall vi bara bestämma oss för vilken spegel vi vill ha upp på väggen. Sen är även gästtoaletten helt färdig!
Det känns nästan overkligt, haha.

Lördagsförmiddagen ägnade jag åt att städa efter hantverkarna medan maken målade om en liten mellanhall utanför badrummet, så snart är allt på plats igen och lägenheten är fräsch och hemtrevlig igen (till skillnad från hur det är när det är totalt byggkaos över allt...).

Nya användningsområden

Nytt badrum betyder nya mått på förvaring och inredning. Detta i sin tur medför att alla de gamla lösningarna inte alltid fungerar helt optimalt längre.
De flesta förvaringslösningarna från vårt gamla badrum har jag kunnat flytta rakt in i det nya, men småförvaringen av sådant som används ofta fick inte plats. Här krävdes nya lösningar. Först funderade jag ett slag på vad för förvaring jag kunde införskaffa, tills jag kom på att lösningen kunde finnas i köket.
Hårbanden förvaras i prydnadsbägaren jag fick när jag konfirmerades.

Alla hårnålar och hårklämmor fick plats i den söta lilla glasskålen.


Och tops och bomullsrondeller passade bra i de staplingsbara burkarna som det tidigare varit varm choklad i. 

Det här med att man tager vad man haver är inte så himla dumt i mitt tycke. Det här tycker jag tex blev riktigt bra.


RSS 2.0