Lavendelpåsar

Nu är första omgången av lavendelpåsar klara.
Jag skriver första omgången, för jag inser att jag bör göra ett gäng till hallgarderoben, tygkistan, garnkorgarna, mm, mm också.
Om inte detta driver malarna ut huset, vet jag inte vad som skall göra det.
Nu tror jag att jag får ta en lång promenad med hunden innan jag fortsätter att sy lavendelpåsar...


Massproduktion?

Idag sitter jag och syr mängder med lavendelpåsar för jag har hittat mal i min garderob.
Ve och fasa. Dessa måste bort!
Jag undrar vart de kommit från. Jag har varit lyckligt förskonad för ohyra bland kläderna tidigare, så nu har jag lite lätt panikkänsla.
Jag hoppas på att all lavendel skall driva djuren på flykt.


Magic loop

Jag har provat att sticka med magic loop. Och jag gillar det!

Tekniken går ut på att sticka på rundstickor istället för strumpstickor. Jag har sett flera använda tekniken för att sticka strumpor och även två strumpor samtidigt.
Jag stickat just nu en tumvante med magic loop och det fungerar alldeles utmärkt.
Jag tänker prova två strumpor på en gång och mönsterstickning à la fair isle för att utmana tekniken och se om det funkar. I så fall kommer det helt klart att bli föredraget framför strumpstickor.
För helt ärligt. Färre stickor att hålla ordning på, mindre risk att tappa maskor för att stickorna glider rundor så snart arbetet förflyttas och två strumpor samtidigt. Visst låter det som ett vinnande koncept!

Här finns en youtube-video om magic loop som jag tycker är bra. Hon visar även hur man gör en strumpa. Ett extra plus för guiden om hur hon maskar av och gör en osynlig "söm". Det får jag prova nästa gång jag skall avmaska (dock inte vanten jag har påbörjat på bilden, då det är nr 2 i ett par....).


Sommaren fortsätter att leverera

Sommaren i år har varit helt fantastisk! Och så här långt fortsätter den att leverera fina dagar.
Idag är ännu en dag då jag och Leia har myst ute i solen.
Och Leia kan du verkligen njuta så att det syns. Det här är väder precis i hennes smak!
Och i min smak med. Jag älskar att sitta i solen och handarbeta. Bor man på 5e våningen är det liksom lite projekt att få ner handarbete, hund och filt samt eventuella andra prylar på gräset utanför :-)


På stickorna just nu

Just nu stickar jag på en randig sjal.
Mönstret är egenkomponerat och aldrig tidigare prövat. Knappt halvvägs är jag fortfarande nöjd.
Det skall bli mycket spännande att se hur detta slutar och om jag får till det som jag tänkt mig.
Planen och garnet
 

Försök till organiserat kaos

Jag har tröttnat på att ha garn hemma, som jag inte vet vad jag skall ha det till. Eller rättare sagt: garn som jag har glömt bort vad det var jag tänkte sticka av.
För ett tag sedan la jag upp bilder på planerade projekt. Men det finns ju lite mer garn än bara vad jag hade planer för just den dagen. Bland annat en del större rester och så de där nystanen jag har glömt bort vad jag hade tänkt dem till...
En annan faktor är att jag oftast inte orkar rota igenom alla garner varje gång jag får en idé. Och sen kan jag ju inte minnas vilka garner som var tilltänkt något annat.
Idag tog jag tjuren vid hornen och tog foto på allt garn. Bilderna skall jag väll orka bläddra igenom i alla fall.
Nu finns tre bildmappar med garn: en med garn som jag har en klar plan för (bild på garn och färdigt projekt ihopfogade), en för garnrester när projekten är färdigställda och en för garner som jag inte har någon klar plan för ännu (här finns en del gamla garnrester med).
Nu hoppas jag på bättre ordning och bättre garnåtgång (jag har nästan gett mig själv köpstopp. En restriktion finns åtminstone).
 

"Agnes": Randig sjal med ribb

Nu är sjalen helt klar: alla trådar fästa och avklippta, sjalen blockad och torr.
Man kan undra vad jag skall ha alla sjalar till, men jag använder sjalar iställetför/som halsduk. Med halsdukar lyckas jag alltid få en glipa i halsen där det blåser in. Med en sjal om halsen slipper jag det, för trekanten täcker så bra i halsen. Och som bonus kan jag svepa sjalen runt mina axlar, lite snyggt, om jag fryser när jag kommer in. Och så "måste" jag ha några olika (olika färg och utseende) att byta med efter humör och övriga kläder :-)
 
Denna är stickad i Wool blend från stoff och stil, rosa/lilarandigt och brunt, stickor 4mm.
Jag har ökat med ett omslag på alla aviga varv: efter första maskan, på var sida om mittenmaskan och innan sista maskan. 
På de räta varven stickas omslagen vridet räta.
 
De rosa/lila partierna är slätstickande och de bruna partierna är ribbstickade.
Mönsterstrukturen
Kanten är lite avvikande från resten av sjalen, med ribb längst ut, så att inte kanten skall rulla sig.

Randigt och flerfärgat

Förra projektet är avslutat och ligger nu på blockning. Snart, snart, snart kommer bild :-)
Just nu är jag i värsta stickflowet och vill bara sticka hela tiden, så jag har påbörjat ett nytt projekt. 
Det är randigt igen. Ett mörkgrått garn (Drops baby merino) och ett självrandande, flerfärgat garn (Drops delight).
Jag har inte kommit så långt än, men nästa vecka är jag lite mer ledig än jag varit/kommer vara denna veckan, så då kanske det blir fart på stickorna ordentligt!
 

Hemvändare

Denna bloggen handlar egentligen inte alls om mig eller mitt privatliv. Den handlar om pyssel, handarbete, lite inredning och lite växter (eller snarare min älskade balkong). Men ibland får man göra undantag.
Och idag görs ett sådant undantag.
Jag kan nämligen inte låta bli att jag har fått ett nytt jobb!
Bortsett från alla möjligheter mitt nya jobb ger mig, yrkesmässigt inte minst, finns det fler fördelar.
Jobbet finns i min hemstad Malmö, så jag kommer att flytta hem på heltid till vintern. De senaste 3,5 åren har jag dels bott långt "hemifrån" (110mil) eller veckopendlat...
Och om några månader blir det dags att bo i Malmö med maken på heltid. Nu skall vi skaffa en vardag ihop igen

:-)

Så från december kommer mina och Leias prickiga tassar att tassa mest i Malmö.


Fler projektplaner

Nu finns det ett par projekt till på min att-göra-lista. 
De grå strumporna med flätor tänker jag göra lite kortare än i mönstret och utan kanten med bandet. Det blir nog en kort resårkant och sedan flätorna.
Ja, planer finns det gott om. Vart skall jag hitta all tid? :-)
 

Ösregn och stickning

Idag ösregnar det verkligen. I
Under ett kort uppehåll sprang jag ut och rastade Leia. Regn är verkligen inte hennes melodi, så nu ligger hon och myser i en fleecefilt.

Jag sitter på balkongen med min stickning, en kopp te, podradio och lyssnar på regnet och myser.
Jag tycker regn är jättemysigt om jag får vara inne (eller egentligen slippa vara genomvåt), vara varm och lyssna på smattret mot rutorna och taket.
Ett tänt ljus passar väll perfekt i detta vädret?


Limeträd

Jag har fått världens gulligaste limeträd!
Det är så litet och gulligt och har MASSOR med limefrukter. Nio stycken tror jag att jag räknade till, vilket jag tycker är ganska imponerande när man är ett mycket litet träd. 
Nu skall det få växa sig stort och ståtligt på vår balkong.
 

Smygtitt

Det tar lite tid för mig att sticka färdigt mina projekt.
Här kommer en liten smugtitt på det jag stickar på just nu. Fullständig bild kommer när alstret är färdigt. Jag har själv hittat på mönstret. Inspiration har jag från flera olika håll på nätet. Jag har ännu inte helt bestämt mig för hur avslutningen skal se ut. Jag får nog känna mig fram lite och ev prova några olika lösningar. Vi får se.


Nåldyna med förvaring

Idag har jag äntligen fått tummarna loss och sytt en nåldyna. Jag har haft en tidigare, men en ganska sliten, virkad modell. 
Den jag har sytt passar i en kruka, men är inte lika djup som krukan. På det sättet har jag lite förvarning under nåldynan till det jag använder mest tillsammans med nålarna: måttband, tygkrita och lite fler nålar. Och på sidan får en liten sax plats, så jag kan klippa av alla trådar löpande.
 
2 av "fälten" har jag dedikerat åt vardera synålar och broderinålar, så jag hittar dem snabbt. Jag har lite funderingar på att brodera något litet på just de fälten för att göra det ännu lättare att särskilja.
Saxen matchade tyget av en slump (tyget är rester av klänningen jag sydde tidigare i somras).
I bottnen finns plats för nålask och måttband...
...och tygkritor (heter det så?).
Själva dynan är sydd av en cirkel i bottnen, en rak bit på sidan runt om och åtta tårtbitar på toppen.
Den raka biten skall vara så lång att den når runt den färdiga cirkeln av tårtbitar som sys ihop. Jag fick skarva två bitar, därav att den ser så kort ut på bilden (ännu ej ihopsydda bitar; är bara ihopnålade).

Mönster: Trekantsjalen "Molly"

Den rosalila romantiska sjalen jag har stickat är i grunden en enkel, rätstickad trekantsjal.
Efter att sjalen är färdig och har blockats, har jag sytt fast en spetskant och lite pärlor för att få det lite extra söta utseendet.
 
 
Till min sjal använde jag 2 nystan (100g) Wool blend från Stoff och stil och stickor 3mm.
 
Mönster sjalen Molly

Lägg upp 5m.
Varv 1: Markera mittenmaskan, och håll reda på mittenmaskan under hela arbetets gång. Sticka ett varv (=en pinne) med rm.
Varv 2: Sticka 1am, 1 omslag, 1am, 1 omslag, 1am, 1 omslag, 1am.
Varv 3: Sticka hela varvet räta. Alla omslagen från förra varvet stickas vridet räta (i bakre maskbågen) för att det inte skall bli hål arbetet.
Varv 4: Sticka 1am, 1 omslag. Sticka am fram till mittenmaskan, sticka 1 omslag, 1 am (=mittenmaskan), 1 omslag. Sticka am fram till sista maskan. Sticka 1 omslag, 1 am. 
Härifrån stickas alla udda varv som varv 3, alltså räta och omslagen stickas vridet räta.
Alla jämna varv stickas som varv 4, alltså avigt och med omslag efter första maskan, på var sida om mittenmaskan och innan sista maskan.
 
När sjalen har önskad storlek, maskas det av och trådarna fästs.
 
 
 
 

Provklänningen nu brukbar

Jag har tidigare skrivit om klänningen jag sydde för att testa mönstret jag knåpat ihop, innan jag sydde den blå klänningen med alla vita dukar på.
Jag hade inte tillräckligt med gamla lakan, så jag tog ett tyg jag hade massor av istället.
Jag tyckte att provklänningen blev så pass bra att det skulle vara synd att inte använda den, men något fattades.
Nu har jag sytt fast ett brett band i sömmen i midjan och är nöjd. En mönstrad klänning skall jag väll kunna ha på mig någon gång.
 

Pysslar ute

Sommaren i år har varit alldeles makalös!
Jag passar på att njuta av solen med hund och pyssel ute på gräset då och då.
Hunden är med för att hon älskar solen minst lika mycket som jag. Inne letar hon jämt upp en solfläck att ligga och mysa i.
Idag gör jag färdigt diverse projekt och tänker sedan sticka en stund på en ny sjal, innan maken kommer hem.
Tänk om vi kan få några veckors sommar till!


Planerade projekt

 
Igår tog jag mig tid att gå igenom delar av allt garn jag har liggande och gå igenom vad jag har tänkt alla nystan till. Det finns ju i princip alltid en tanke bakom inköpen.
Och många gånger har jag skrivit ner vad jag tänker med alla nystan, men nästan lika många gånger har lappen försvunnit... Suck.
Nu försöker jag mig på en ny metod: bild på garnnystan och bild på färdigt alster/mönster/inspiration, sammanfoga i ett kolage och spara. Nu lägger jag även upp bilderna här, så om inte annat kan jag leta upp detta inlägg när jag inte hittar bilderna.
Som synes blir det mönsterstickning, flätor och sjalar jag kommer att pyssla mest med.
 
 
 

Cykellycka

Min cykel är så fin numera.
Den har fått ny kedja och kedjenav och så har den fått en finfin cykelkorg framtill.
Nu kan jag se och ha koll på de saker jag har med mig på cykeln och Leia kan åka bra på min cykel med.
Så nu får jag sy cykelkorgsskydd till min cykel för lilla Leia och så att ingen kommer åt mina saker i korgen när jag cyklar (tyvärr behövs sådana åtgärder i stan).


Romantisk sjal

Denna sjalen blev klar ikväll.
Stickad trekantsjal med spetskant påsydda gängen i uddarna.
Garnet är wool blend från stoff och stil och är självrandande.
 
Mönstret på sjalen kommer vid ett senare tillfälle.
 

RSS 2.0