Ny lektyr

Det senaste som pysslats är en tygbok till dottern.
Lite grävande bland tygtesterna gav en del färgglada och mönstrade tyger och några tyger med djur på. En del klippande, målande och sömnad senare har jag skapat något som påminner om en bok.
 
Många av tygerna är tjock bomullsväv, men en del är tunnare. Så länge ett av tygerna i varje "blad" är grövre, så håller sidorna en rimlig styvhet.
 
Uppdatering januari -16: Tea började uppskatta att titta i boken vid ca 1 månads ålder. Vid 4 månader uppskattade hon att vi "läste" boken ihop och tyckte det var kul att sitta och hålla den själv och vifta med den och stoppa den i munnen.

Om att skuldbelägga

Jag är irriterad på hur vårt samhälle ser ut och jag är frustrerad över att vi inte kommer längre än vad vi gör!
 
Igår kunde man höra på nyheterna om att norska barnmorskor varnar mammor för att använda sina mobiltelefoner när de ammar. Svenska barnmorskor håller genast med och varnar de med.
Orsaken? Amningen/flaskmatningen är inte enbart till för att ge mat, man skall också knyta an till sitt barn vid dessa tillfällen. Då och då söker barnet ögonkontakt. Om mamman vid dessa tillfällen tittar på sin mobiltelefon, känner barnet sig inte sett och tydligen kan man inte knyta bra band mor-till-dotter/son då.
 
Jag har inget problem med att en yrkesgrupp tycker att vi skall lägga mer tid och fokus på våra barn. Tvärt emot. Jag tycker att vårt samhälle har blivit alldeles för mediafixerat! Vi ser varandra på tok för lite öga till öga och alldeles för mycket genom olika skärmar över nätet. 
Jag har ett problem med att man skuldebelägger endast en del av befolkningen. Att man mer eller mindre sparkar på de som redan ligger ner.
Är det inte viktigt att alla pappor knyter an till sina barn? Är det inte viktigt att papporna skapar ögonkontakt med barnen? Eller är det endast under den magiska amningen detta kan ske?
Varför går barnmorskorna inte ut och säger att fädrar till barn måste lägga ifrån sig alla mediaenheter och umgås med sina barn (i de flesta fallen är det dessutom fortfarande mammorna som tar största delen av föräldraledigheten, speciellt i början när det är så viktigt att knyta an. Papporna jobbar i större utsträckning och har således mycket kortare tid varje dag till att skapa band till barnen, speciellt i början).
Detta stör mig!
Det stör mig att det bara verkar vara mammor som gör fel! Att papporna inte är närvarande så många timmar om dagen och kanske dolda bakom en skärm när de är i närheten, verkar inte vara ett problem enligt barnmorskornas larm.
Varför kan vi fortfarande inte se helheten i familjen?
 
På precis samma sätt får man som nybliven mamma titt som tätt höra att man måste ta vara på småbarnsåren, inte ha för bråttom med att börja jobba igen. Man skall se till att stanna hemma länge och ge barnet sitt allt.
Självklart skall jag ge mitt barn mitt allt! Men det är väll inte bara småbarnsåren som inte kommer tillbaka? Ingen tid i barnets liv kommer tillbaka! Det gäller väll att vara närvarande hela tiden, inte bara de första åren? Och varför är det viktigare att mamman är närvarande (och hemmagående/föräldraledig) under småbarnsåren än att pappan är det? Småbarnsåren kommer väll knappast tillbaka för papporna heller? Varför kommer ingen och säger till alla nyblivna mammor att de skall dela föräldraledigheten lika med pappan så snart de bara kan? Tänk om vi skulle få börja höra "Se till att börja jobba halvtid så snart du bara kan, så att barnets pappa kan få vara föräldraledig på halvtid så mycket som möjligt av småbarnsåren!". Det hade varit jämställdhet!
 
Men nej, så gör vi inte i PK-Sverige! Här kallar vi oss jämnställda och moderna, men fortfarnde skuldbelägger vi bara hälften av föräldrarna. Fortfarande sparkar vi bara på de stackars mammorna som redan ligger ner på grund av alla andra krav och pekfingrar samhället genom lång tid satt upp för dem. För skam den mamman som säger högt att hon tycker det är skönt när barnet sovit flera timmar på dagen. För älskar hon inte sitt barn och vill umgås med det precis hela tiden?
 
Det är dags för Sverige att ta steget in i ett modernare tänk!
 
Lyckligtvis är hösten otroligt vacker i Skåne i år. Klarblå himmel idag igen! 

Höstigt

Nu är hösten här och som varje år så njuter jag av naturen och dess färgprakt. Det är så vackert just nu.Den där hunden...

Vår hund är inte riktigt som andra hundar. Ibland diskuterar vi här hemma om hon egentligen är en hund eller om hon är något annat. För det mesta kommer vi fram till att hon är en hund, men inte en riktig hund... Men vi tycker om henne precis som hon är!

Påsfilten/krypinnet jag sydde till henne bor för tillfället inunderredet till dotterns vagn. För när det är kallt ich vått på marken är det inte alltid optimalt för voffsan att gå lika långt som jag vill med dottern. Lyckligtvis accepterar voffsan att åka vagn. Inbäddad i påsfilten ser hon tom ut att gilla det.

Hon vet hur man njuter av livet den här hunden!

Mönster nappsnöre

Mitt nappsnöre har jag gjort enligt följande:
 
Material: napp, klipps till napphållare, garn (jag har använt bomullsgarn 4/8) och virknål (3mm passade mitt garn).

Virka en luftmaskkedja som är dubbelt så lång som du vill ha det färdiga snöret.

Trä luftmaskkedjan genom öglan i klipsen och virka ihop luftmaskkedjan dubbel med fastmaskor. När du kommer till slutet (som nu är en ögla) träs öglan över nappen och virkas fast om nappen tight (öglan skall inte gå att dra av/över nappen).
Vänd med en luftmaska och virka ett varv fastmaskor till tillbaka.Virka en fastmaska omkring klipsen.Vänd och virka en volangkant: *Hoppa över en maska, 4 stolpar i nästa maska. Hoppa över en maska och virka en smygmaska i nästa maska.* Upprepa *...* varvet ut. Avsluta varvet med så många smygmaskor du behöver för att komma hela varvet ut. 


Virka en smygmaska om luftmaskkedjan som sitter om nappen.
 
Klipp av tråden och fäst.Nappsnöre

Senaste pysslet är ett virkat nappsnöre.

Dottern verkar gilla sin napp och då skulle det ju vara illa om den plötsligt försvann. Lösningen är såklart att koppla ihop napp med barn.
En klipps till nappsnöre inhandlades i hobbybutik och sedan plockade jag fram virknål och bomullsgarn.
 
 

Kalljäsning/långtidsjäsning

Ibland är det svårt att hinna baka bröd själv. speciellt om det finns småbarn som kräver ens tid och uppmärksamhet. Då kan kalljäsning vara lösningen. För oftast är det inte att röra ihop degen eller bakningen i ugnen som är det stora problemet i tidsekvationen. Problemet är att flera moment skall göras efter varandra med mer eller mindre fastlagda intervaller. 
Senast testade jag att kalljäsa foccacia och det funkade hur bra som helst.
Vad jag gör är att jag halverar mängden jäst och sedan kör jag första jäsningen i kylen under ca 12 timmar, alltså över natten eller över dagen. 
Sen är det bara att baka ut brödet och jäsa det andra gången (om det skall jäsa 2 gånger) och in i ugnen.


Babypyssel

Så blev jag färdig med alla små projekt till bebisarna i umgänget. I alla fall i denna omgången. Det är en del barn som kommit de senaste månaderna och väntas de närmaste månaderna, så nu sitter jag och funderar på om någon glömts..?
Detta är i alla fall resultatet just nu:
Två snuttekatter:

Och fyra ugglehängen:
 
Det kommer behövas en babypryl till, men då barnet först väntas till årsskiftet, unnar jag mig en kort paus.
 Höstmorgon och kvittenmarmelad

I söndags morse passade jag på att plocka lite mer rosenkvitten att göra marmelad på efter att jag rastat hunden.
Det var en riktigt höstlig morgon. Både dimmig och kylig.Och kvitten finns det gott om. Riktigt fina frukter såhär på hösten.1,2kg kvitten och en skvätt whiskey senare blev det till en del marmelad.
Denna portionen fick en riktigt härlig färg med!

Kvittenmarmelad

Jag har provat att göra kvittenmarmelad. Detta var helt nytt för mig, så jag googlade några recept och experimenterade utifrån detta. Fyra olika varianter testades. Från vänster till höger: 1) kvitten; 2) kvitten och äpple; 3) kvitten och whiskey (Tullamore Dew); 4) kvitten, äpple och whiskey.
Favoriten är kvitten och whiskey följt av kvitten och äpple.

De olika recepten följer nedan.

1) kvitten:
200g kvitten
0,5 dl vatten
1/2 citron (liten)
1 dl socker (ger en syrlig smak) eller 3 dl socker för en söt smak

2) kvitten och äpple
200g kvitten
300g äpplen
1 dl vatten
1/2 citron (liten)
3 dl socker

3) kvitten och whiskey
200g kvitten
0,5 dl vatten
1/2 citron (liten)
3 dl socker
2 msk whiskey (häll i på slutet och låt endast koka en minut så alkoholen försvinner)

4) kvitten, äpple och whiskey
200g kvitten
300g äpplen
1 dl vatten
1/2 citron (liten)
4 dl socker
4 msk whiskey (häll i på slutet och låt endast koka en minut så alkoholen försvinner)

Kvitten och äpplen delas, ev stjälkar skärs bort och kärnor som lätt kan tas bort avlägsnas. Marmeladen kokas tills kvitten och äpplen är mjuka och utkokta. Marmeladen silas sedan genom vanlig kökssil/metallsil.

Jag använde Tullamore Dew whiskey, men annat fabrikat fungerar säkert också beroende på personliga preferenser.Uppdatering babyprojektet

Som jag skrivit om tidigare, virkar jag just nu på gosesnuttisar/snuttefiltar och barnvagnshängen. Projektet går långsamt framåt, men trots allt stadigt framåt. Det gäller att passa på med virknålen alla små korta stunder som ges, mellan att dottern kräver uppmärksamhet ;-)
Simultant håller jag på med två kattsnuttisar och fyra ugglehängen. 
 
 
Snuttefiltarna skall jag brodera ansikten på och till vardera uggla skall jag virka fyra kulor och snöre att hänga i. Sen är det färdigt för leverans!
 

RSS 2.0