Mönster: tå-upp raggsockar

Detta mönstret är ingen nyhet direkt och det finns säkert flera liknande mönster redan (jag orkade dock inte leta mönster denna gången), men spar jag det inte här, kommer jag aldrig ihåg hur jag gjorde.


Storlek 37 ca.
Stickor 5mm.
Garn: svarta fårets raggsocksgarn, kompletterat med ett nystan svart raggsocksgarn från Sachenmeyer (de två garnerna är direkt utbytbara mot varandra).

Tå och häl stickas i dubbelt garn, resten av strumpan i mönsterstickning. Hela strumpan, bortsett från översta delen av skaftet, är slätstickad.

Tå:
Lägg upp 6 maskor i dubbelt garn (6m).
Sticka 2m i varje m, f&b (12m).
Öka 4m (2m i varje sida; f&b) (16m).
Öka 4m, enligt ovan, på vart annat varv, totalt 5 ggr (36m).

Fot:
Byt till mönsterstickning och sticka enligt diagrammet nedan (som upprepas både på längden och höjden tills rätt längd) i 13cm (36m).

Häl: jag har stickat hälen med short rows över hälften av maskorna. Jag stickade tills sex maskor på vardera sida var "ur arbete". 
På YouTube finns filmer på hur denna hälen stickas och det var så jag hittade hältekniken.
Denna häl kommer jag inte att använda igen. Den är lätt att sticka, men passformen är INTE optimal och det blir lite tight över vristen. Här blir det till att leta på YouTube inför ett nytt projekt.

Skaft:
Sticka åter över alla maskorna och runt.
Första varvet ökas det 4m (2 m i vardera sida, f&b) (40m).
Förefter ökas det 4m på samma sätt som tidigare, när så behövs - jag stickade på rundstickor (magic loop) och provade strumpan med jämna mellanrum och bestämde således när jag skulle göra ökningarna. 

När garnet börjar ta slut, eller strumpskaftet börjar nå önskad längd. Byts det till att sticka med bara en färg och det stickad ribbstickning, 2rm, 2am. Avmaska med rm över rm och am över am.

Mönstret på strumporna är detta diagram som upprepas:
Bry er inte om de olika stora mellanrummen mellan färgerna. Att skapa mönster i mobilen ger inte alltid det mest perfekta resultatet...

Ja, nu förstår jag förhoppningsvis iaf själv hur jag gjort. Om någon annan skulle vilja använda mönstret och tycker att något är oklart eller konstigt, så bara hör av er. :-)


Kommentarer
Postat av: Pernilla

Jätte snygga! Kanske ger mig på och prövar ditt mönster (:

2014-02-02 @ 05:14:53
URL: http://pernillaskreativa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0